juni 13

Voorlezen voor KDV, Zorggroep Elde, Anders Boeren rond Boxtel

Ochtend: Voorlezen voor KDV en peuters

Voorlezen voor de allerkleinsten

Zoals de afgelopen jaren worden de kinderen van de kinderdagverblijven en peuterspeelzalen uitgenodigd voor een bezoekje aan de spiegeltent.  Het programma is : elke groep komt op eigen gelegenheid naar de spiegeltent, dan worden ze op de rode loper welkom geheten en gaan ze naar binnen.

Binnen laten we ze eerst de vele spiegeltjes zien en dat het daarom de spiegeltent heet.

Dan start het voorlezen door een van onze vrijwillige voorlezers. Daarna een beker limonade met koek en wordt het afgerond.

Sommige groepen gaan dan direct terug en sommige groepen blijven dan nog even in het park en gaan naar het kasteel kijken.

Veel plezier toegewenst!!

Tijd: Van 9.30 uur – 11.30 uur
Vrije inloop.

 

Middag: Zorggroep Elde

Middag voor bewoners en genodigden Zorggroep Elde

 

Tijd: 14.00 uur

 

Avond: “Anders boeren rond Boxtel”

Een kijkje achter de schermen van Waterbuffel boerderij D’n Buff en Herenboeren Boxtel en Biologische veehouderij familie Oomen
 
OVER D’N BUFF:

Wij zijn Frens, Wendy en Thijm van Oirschot op onze boerderij D’n Buff lopen tientallen grijszwarte waterbuffels op hun dooie gemak door het gras of liggen heerlijk te relaxen in de enorme waterpoel, die speciaal voor hen is uitgegraven. De exotische dieren zijn helemaal thuis in Boxtel.  We gooiden het roer om en verruilden onze melkkoeien voor waterbuffels. 

Uit de bulkmarkt gegaan en zijn de nichemarkt ingedoken. We werken nu weer met plezier met z’n allen op ons mooie waterbuffelbedrijf en het is ook zo mooi dat het ernaar uitziet dat de nieuwe generatie staat te popelen om het bedrijf over te nemen.
“We hebben weer zin in ons bedrijf en gaan trots door het leven”.

Het melken van de buffels gebeurt met twee robots, waar in principe geen man aan te pas komt. Alles is computer geregistreerd en geautomatiseerd. Tijdens het melken worden de dames beloond met brokjes. Niet alleen lekker maar ook noodzakelijk, want buffels zijn zeer eigenwijs en laten zich niet zo makkelijk sturen als koeien. Een ander belangrijk aspect is dat buffels eigenlijk nooit ziek zijn en wordt er door buffelboeren dus weinig tot geen antibiotica gebruikt om de dieren gezond te houden.

OVER HERENBOEREN BOXTEL:

Herenboeren Wilhelminapark Boxtel; natuur inclusief boeren.De aarde warmt op voornamelijk door het gebruik van fossiele brandstoffen. Daardoor slaan weersystemen op hol. Maar er gebeurt meer, ons oppervlakte water laat te wensen over, vegetatie verandert, de vruchtbare toplaag van onze bodem raakt uitgeput en insecten en diersoorten verdwijnen. Hoe komt dit en wat is de samenhang van al deze verschijnselen. Hoe houden we het tegen en wat kan je zelf doen om hier actief aan bij te dragen?

Willem de Jonge en Marijn van Vliet, allebei Herenboer van de boerderij Wilhelminapark Boxtel nemen je in vogelvlucht mee in deze materie. Daarnaast zullen ze vertellen over hun betrokkenheid bij het Herenboeren initiatief in Nederland en meer in het bijzonder over het reilen en zeilen op “hun boerderij” in Boxtel.

OVER VEEHOUDERIJ FAMILIE OOMEN:

Peter, Marja, Bastiaan en Jasper Oomen runnen ruim 30 jaar een biologische zoogkoeien- en paardenhouderij aan de rand van Kampina. Het bedrijf omvat +/- 300 runderen (koeien en kalfjes) van het ras Blonde d’Aquitaine. Daarnaast zijn er nog zo’n 25 paarden en veulens in opfok.

De koeien begrazen jaarrond het +/- 1000 ha. grote Natura 2000-gebied Kampina, dat in eigendom is van Vereniging Natuurmonumenten. De runderen begrazen het aaneengesloten gebied voor de instandhouding van de droge en natte heide.

Rondom de Kampina worden kruiden- en faunarijke graslanden begraasd en gemaaid. Het gemaaide gras dient als wintervoer voor de runderen en paarden. Op kruiden- en faunarijke akkers van Vereniging Natuurmonumenten worden biologische gewassen geteeld, zoals granen, luzerne, veldbonen, voedererwten, koolzaad en zonnebloemen. Op deze manier wordt volledig in de eigen ruw- en krachtvoerbehoefte voorzien. Doordat geen voer wordt aangekocht beschikt ons bedrijf over een gesloten kringloop en een negatieve stikstofbalans, wat uniek is voor Nederland.

Het vlees van de runderen wordt afgezet via 3 boerderijwinkels, biologische groothandel en rechtstreeks aan consumenten. Doordat Bastiaan en Jasper gecertificeerd natuurboer zijn, is de stap met Vereniging Natuurmonumenten gemaakt van pachter naar partner.

Ook wordt op het bedrijf Microbalans Animal geproduceerd. Dit is een biologisch voedingssupplement voor dieren. Microbalans Animal zorgt voor een betere vertering van het voedsel bij alle diersoorten, waardoor deze gezonder en weerbaarder worden. Microbalans is GMP+, Securefeed en Skal gecertificeerd en voldoet hiermee aan alle . Samen met Waterschap de Dommel loopt er een project van +/- 1000 melkkoeien, waarvan de resultaten zeer opvallend zijn.

Tijd: Vanaf 19.30 uur
Vrije inloop.